Spelen voor veerkracht, compassie en verbondenheid

Compassie, de kracht in kwetsbaarheid
De Amerikaanse wetenschapper Brené Brown deed uitgebreid onderzoek naar veerkracht. Zij ontdekte dat de belangrijkste factor voor veerkracht -zelfcompassie- is. Dat betekent liefdevolle vriendelijkheid, ook voor onze kwetsbare kanten. Door ons zonder oordelen, dapper en met vertrouwen kwetsbaar op te stellen voor onze eigen imperfecties en die van anderen, belanden we in pure verbondenheid.

Hersenscans hebben aangetoond dat kwetsbaarheid en verbondenheid actief zijn in hetzelfde hersengebied. Precies dat deel in ons brein dat ook betrokken is bij liefde, vertrouwen, plezier en creativiteit. Eigenlijk alles dat ons leven betekenis en kleur geeft. Kwetsbaarheid omarmen dus, voor een meer bezield leven.

Verbondenheid vanuit moed
Wetenschapper Daniel Goleman vertelt ons dat de nieuwste bewijzen in de biologie en neurowetenschappen, ons leren dat de mens vooral goed functioneert in situaties van positieve verbondenheid.

Verbondenheid, is de energie die overspringt tussen mensen wanneer ze zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Die oprechte verbinding van waaruit we zonder waardeoordeel kunnen ontvangen, en met hart en ziel kunnen delen. Door het ontwikkelen van meer compassie, groeit de kans op die oprechte verbinding. Compassie gaat over het kunnen meeleven wanneer een ander iets naars overkomt. Die vaardigheid begint bij onszelf en het respectvol erkennen van ons eigen lijden. Alleen op die wordt het mogelijk de ander werkelijk te begrijpen, en ontstaat de kans op echte verbinding.

Een ander belangrijk onderdeel voor het ontwikkelen van compassie is het respecteren van eigen grenzen en die van een ander. Mensen aanspreken op hun persoonlijke verantwoordelijkheid vergt moed, maar is van belang om via die compassie te komen tot de verrijking van een bezield leven. Moed betekent in deze context het loslaten van wat anderen van ons vinden, en ons op die manier kwetsbaar durven opstellen. Door te leren volgens jouw kernwaarden, en niet die van een ander, ontstaat er toegang tot een goed gevoel van eigenwaarde. Verbondenheid en gedeelde liefde is dus zo groot als de mate waarin we onszelf waarderen vanuit zelfcompassie.

Spelen voor veerkracht
Ons eerste romantische beeld van leven en liefde wordt gaandeweg ons leven aangepast door de teleurstellingen die ook horen bij de realiteit; de momenten waar onze verwachtingen niet worden beantwoord in het dagelijks leven. Iedere tegenvaller breekt dat kinderlijke ideaal een klein stukje af en draagt een sceptisch steentje bij aan een iets minder optimistisch beeld van de werkelijkheid.

Om te voorkomen dat we bitter worden kunnen we via mindfulness de positieve invloed op ons welzijn terugpakken en bestendigen. Voor die zelfverantwoording hebben we een bepaalde mate van discipline nodig. Prachtig volwassen allemaal. Toch, uit deze bron van wilskracht kunnen we niet oneindig putten. Om tegenslagen goed op te vangen moeten we veerkrachtig zijn. Dus is het belangrijk dit te voeden. Dit doen we met bewuste onbevangen ‘speeltijd’. Spelen is niet iets dat is voorbehouden aan enkel de jeugd. Het is eerder een voorrecht van menszijn.

Duiken in fantasie
Als we opgroeien breiden we ons reservoir aan ervaringen uit. Superhandig dat we niet continu alles opnieuw hoeven uitvinden. Nadeel is wel dat herinneringen ook de neiging hebben de fijne naïeve vrijheid van onze kinderjaren, het open ervaren en ontdekken hoe het is op dat moment, op te slokken. Wat we beleven wordt afgeplakt met een automatisch concept: denken het te kennen, zonder nog verder te kijken, voelen, proeven, horen, ruiken. We -denken het allemaal al te weten- en verliezen de magie van het unieke moment.

Streven naar succes gaat ten kosten van onze creativiteit en originaliteit. Spelen biedt onze een prachtig tegenwicht. De kans om los te komen van begeerte en verlangen, om even puur te genieten van het zijn. Want met spelen hoeven we niet te -bereiken-. Het is al goed van zichzelf.

Onderzoek voor jezelf: wanneer heb jij voor het laatst gedanst of gezongen? Wat is het wat jou helemaal betovert, zodanig dat je geen prestatie nastreeft, geen vergelijking maakt met iets of iemand? Dat waarbij je los kan komen van ‘moten’ en even mee kan gaan in de flow van jouw fantasie? Heb je het te druk? Makkelijk: plan speeltijd in je agenda, en geef prioriteit aan jouw veerkracht!

Spelen is niet kinderachtig
Spelen kan wel degelijk serieus zijn. Kijk maar een maar spelende kinderen, dat spel verloopt soms in serieuze ernst.

Dit heeft niets te maken met kinderachtigheid. Het wordt pas kinderachtig wanneer er sprake is van:

 • Hysterische opwinding
 • Sensatiezucht
 • Overdrijving
 • Pessimisme
 • Gebrek aan humor

De beste remedie tegen kinderachtigheid is -relativeren-.

Om weer terug te kunnen naar de vrijheid van spelen, is het noodzakelijk dat we het contact met ons lichaam koesteren of in ere herstellen. Daar is waar we het goede gevoel van genot als beste ervaren, via onze zintuiglijke waarneming. Alle variaties daarop zijn mentale alternatieven, die ons per direct in onze natuur van verlangen terug laten schieten. Verlangen naar vasthouden wat goed is, wegduwen van dat ene wat niet goed is. Die begeerte die ons afleid uit het huidige moment, en ons al het goede dat er al wel is doet vergeten.

Spelen dus voor veerkracht. Veerkracht voor de moed voor kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid voor verbondenheid. In compassie verbonden met ons zelf en anderen.

Veerkracht en compassie trainen
De Ademruimte met een kwetsbaar gevoel kan richting geven jouw persoonlijk mindful onderzoek naar veerkracht en compassie:

 • In welke situatie heb je je onlangs kwetsbaar gevoeld?
 • Welk oordeel richting jezelf kan je daarbij opmerken?
 • Welke emotie typeerde die ervaring?
 • Is er ook een fysieke sensatie ergens in je lichaam die je daaraan kan koppelen?

Via de bijlage Persoonlijk onderzoek voor veerkracht en compassie kun je de ademruimte de richting geven van een compassie- en veerkrachttraining.
Geleide ademruimtes tref je hier aan.

Bronnen

 • Homo ludens -Johan Huizinga
 • Erik van Praag
 • Jan Paul van Soest
 • Piero Ferrucci
 • Brené Brown
 • Daniel Goleman

Gepubliceerd door LeeuwPraktijk

De VerwonderMethode

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: