Mindfulness automatische piloot: doen-modus en zijn-modus

Automatische piloot
Wat was het dat je dacht, of in je lichaam voelde, welke emotie ervaarde je toen je vanmorgen je ontbijt at?

Vaak zijn we met andere dingen bezig waardoor we ons hier niet bewust van zijn. Onze gedachten zijn altijd wel iets aan het denken. Zo worden we de hele dag bezig gehouden en afgeleid van wat we daadwerkelijk op dit moment beleven. Veel dingen die we doen gebeuren zo met onze gedachten elders. We voeren veel dingen automatisch uit. De -automatische piloot- noemen we dit.

Denken en doen zijn voorwaarden voor succes. Daaruit komen goede ideeën voort die leiden tot mooie resultaten. Maar niet alles is controleerbaar en niet voor alles is een oplossing. Wanneer we dat toch proberen, creëren we onnodige stress en lijden. Die pogingen tot oplossen vinden namelijk in veel gevallen enkel plaats vanuit het denken. En niet vanuit voelen en tevredenheid met wat er wel is.

Voorwaardelijk welzijn
Hoe vaak stellen we onszelf niet een voorwaarde: als dat is bereikt, dan ben ik tevreden?
Tot we ons doel bereiken, om deze direct in te wisselen voor een nieuwe voorwaarde.
Dit proces vind massaal plaats, in ieders gedachten en doorgaans is het onze tweede natuur. Onze automatische piloot die dit hele proces van uitgestelde tevredenheid in stand houdt. Negatieve herhalende gedachten die als een draaimolen onze aandacht voor al het moois wat zich recht voor ons afspeelt verstoort..

Met mindfulness proberen we ons bewust te worden van automatische gedachten. Net zoals we de ademhaling kunnen opmerken. Zo kunnen we ook leren onze gedachten ‘te zien’.

Doen- & zijn-modus
Door te schakelen vanuit de doen-modus naar de zijn-modus, schakelen we over denken over iets, naar zijn met iets. Zo herstellen we een stukje balans die van nature wat overhelt naar vooral doen. Ruimte maken voor een ervaring, zonder deze direct te willen vermijden of krampachtig langer vast te houden. Bewezen is dat het vanuit de zijn-modus onmogelijk is om te piekeren. Piekeren is wat ons somber en ongelukkig maakt. Vanuit de tunnelvisie die piekeren is, zal het ons zelden de gewenste oplossing leveren. Zo leidt het tot onnodige stress en lijden.

Mindfulness vervangt ‘mindlessness’: je focussen op het verschil tussen hoe je wilt dat het is, en de realiteit. Vanuit die onbewuste stress razen we door in de doen-modus, van actie naar actie.
In de zijn-modus doen we een stapje naar achteren, onderzoeken we naar het volledige plaatje en leren we bewuster te leven.

Actie
De zijn-modus is niet passief. Het gaat om jezelf de ruimte geven wanneer dit nodig is.
Door het leren van bewuster de aandacht te richten en vast te houden, leren we steeds minder te reageren vanuit de automatische piloot. Een situatie hoeft niet meer automatisch te leiden tot een directe reactie. Er kan even een korte pauze zijn om een bewuste keuze te maken wat de beste reactie is.