Mindfulness en yoga

Mindfulness kan lichaamswerk versterken.
Lichaamswerk kan mindfulness versterken.

Het lichaam is een bron van informatie en wijsheid. Via zowel mindfulness als lichaamswerk wordt die intuïtieve intelligentie herontdekt. Dit vindt onder andere plaats via meditatie en aandachtig bewegen.

Meditatie
Nieuwsgierigheid naar innerlijke ervaringen (lichaam, emoties, gedachten) legt een wezenlijke gezondheid bloot. Een waarde die in ieder mens geborgen ligt. Vanuit die medemenselijkheid maken we deel uit van een groter geheel. Dit inzicht leidt de aandacht weg uit het ego- en individueel denken, weg uit ons lijden.

Via een mentale focus van vriendelijke aandacht, komen we bij de ervaring van dat moment. Zo kunnen we deze zonder oordeel observeren en opdelen in:
•Gedachten
•Emoties
•Lichamelijke gewaarwordingen

Lichaamswerk
Door aandachtig bewegen bereiken we een fysieke intelligentie, met belangrijke verbanden en inzichten, nog voor onze geest deze bewustwording heeft bereikt. Door zo samen te werken met het lichaam kunnen we proactief voor onszelf zorgen.

Bij lichaamswerk wordt de aandacht voor signalen geactiveerd via de fysieke beweging. Voelen, ervaren en beleven van bewust bewegen.

Versterking
Deze verruimde bewustwording via meditatie kan worden meegenomen in de beoefening van werken met het lichaam. Zo kan via de beoefening van mindfulness in bijvoorbeeld yoga een extra verdieping ontstaan.
Andersom kan het toenemende lichaamsbewustzijn via yoga, bijdragen aan een verdieping in de mindfulness beoefening.

De combinatie van mindfulness en yoga kan de verbinding tussen lichaam en geest versterken. Zowel mindfulness meditatie als lichaamswerk zijn gericht op het in contact komen met het lichaam, gevoelens en verlangens. Om zo met aandacht in het huidige moment aanwezig te kunnen zijn. Vanuit een vriendelijke accepterende houding.

Deze samenwerking vergroot onze keuzemogelijkheden en voedt onze levensenergie. Hiermee verminderd het verlangen dat de dingen anders zijn dan ze daadwerkelijk zijn. En daarmee wordt een belangrijke bron van onze stress en lijden verkleint.