Mindfulness en stressreductie

De bron van lijden
De basisoorzaak voor stress is de situatie anders willen dan die werkelijk is. Waarbij we de verandering idealiseren als voorwaarde voor ons geluk. Echter hebben we daarover in veel gevallen geen controle… Zie hier de bron van ons lijden.

Maar ook wanneer het wel lukt een situatie naar onze hand te zetten; dit succes is tijdelijk. En de voorbijgaande aard ervan is tevens een reden om te stressen.

Stress is slecht, da’s niks nieuws. Het is inmiddels ook bewezen dat stress het verouderingsproces versnelt. Dit betekent dat stress zo slecht is, dat het je leven kan verkorten.

Maar gelukkig hebben we mindfulness
Gelukkig hebben we mindfulness? Om dat te begrijpen nemen we eerst even een kijkje in onze hersenpan.

Het deel van de brein dat we insula noemen, geeft lichamelijke gewaarwordingen door aan de prefrontale cortex (PFC). Het hersengebied waar informatie wordt geïnterpreteerd en omgezet in gedachten en mentale beelden, waar we worden aangezet tot handelen. Het is ook hier waar emoties en aandacht worden gereguleerd. En de plek waar vandaan relaties worden onderhouden.

Via mindfulness meditatie zoals de bodyscan, groeit de insula. Daarmee wordt de bewustwording van lichamelijke sensaties vergroot. Dit is interessant voor de relatie tussen lichaam en geest.

Lichaam & geest
De verbinding tussen lichaam en geest komt tot stand door de neurale netwerken rond ons hart en onze ingewanden. Neuronen welke informatie verwerken op basis van wat we wiskundige berekeningen zouden kunnen noemen. Deze informatie wordt zodoende via onze organen naar de insula geleid. En vanuit de insula naar de PFC. Om daar weer geïnterpreteerd te worden als basis voor ons handelen.

Mindfulness en het brein
Dus wanneer onze insula groeit als gevolg van mindfulness meditaties, en aandacht voor onze lichamelijke sensaties, zal daarmee onze connectie tussen lichaam en geest versterken. We creëeren op deze wijze een verbeterde mogelijkheid voor ons lichaam om met onze geest te communiceren.

Ons lichaam geeft ons stresssignalen. Maar wanneer we te druk zijn, of te veel in ons hoofd wonen, kunnen we die zomaar mislopen. Stress bouwt op; en wij worden ouder.

Maar gelukkig hebben we mindfulness!

Bron
Jon Kabat-Zinn en Dan Siegel op het Mindfulness Congress te Keulen.