Mindfulness en GedachtenBubbels

‘Mindfulness lost gedachten op. Wat overblijf is aandacht.’

Natuurlijk: gedachten kunnen waardevol zijn. Jammer alleen dat het leeuwendeel de belangrijkste bron van ons lijden blijkt te vormen.

Door onze gedachten te observeren; te leren doorzien hoe ze elkaar informeren en met ons aan de haal gaan, verlichten we de impact ervan. Door vanuit opmerkzaamheid de verbanden te herkennen, creëeren we belangrijke inzichten.

Weersverwachtingen
Gedachten zijn als het weer. Soms is er een helder blauwe lucht. Soms is het zwaar bewolkt en stormachtig. De invloed die het weer op ons heeft, schuilt in onze relatie tot het weer.

Mindfulness gaat niet over het overwinnen van de moeilijkheden die we ervaren in het leven. Het gaat over onze relatie tot het verhaal dat ons levensverhaal, of een specifiek hoofdstuk daarin vertelt.

Door ons te verbinden met aandacht, ontstaat het besef dat die gedachten niet ‘het zelf’ zijn. Het zijn slechts onpersoonlijke weerberichten. Kalme of stormachtige gedachtepatronen.

Gedachten onderzoeken
Vanuit dat perspectief kunnen we gedachten onderzoeken als een wetenschapper.

  • Waar komen bepaalde gedachten vandaan?
  • Wat is de oorsprong van deze gedachte?

Gedachten zijn als bubbels die opkomen in kokend water. Ze ontstaan en lossen vanzelf weer op.

Negatieve gedachten zelf actief oplossen heeft zodoende geen zin. Het gepieker leidt enkel tot meer bubbels.

Prikkend bewustzijn
Via mindfulness leren we gedachten te observeren als onpersoonlijke activiteiten van het brein, los van wie we zijn. Wanneer we op deze vriendelijke en compassievolle manier onze gedachten leren benaderen, zullen we er minder snel emotioneel door meegesleurd worden. We ontdekken dat ze voorbij gaan en oplossen in ons bewustzijn.

Ons bewustzijn is als een vinger die de gedachtebubbel doorprikt.

Bron
Jon Kabat-Zinn @BigThink.