Mindfulness in beweging: yoga

Waarom yoga?
Waarom niet kunnen we beter vragen?

Wat is yoga?
Yoga is duizenden jaren geleden in India ontstaan en tot de dag van vandaag maken miljoenen mensen graag plek in hun agenda om yoga te beoefenen. Het is al lang niet meer zweverig, eerder hip kunnen we wel stellen. En dat is niet zo gek, als we de positieve effecten bekijken.

Yoga gaat over het beoefen van lichaamshoudingen en ademhalingstechnieken, om je daarmee krachtiger, energieker en meer in balans te voelen. Welkome effecten in drukke tijden.

Eenvoud
Het beoefenen van yoga kan vrij eenvoudig. De meeste klassieke yoga oefeningen zijn tamelijk eenvoudig, ze kunnen door iedereen beoefend worden, ongeacht leeftijd, lenigheid of conditie.

En mocht aansluiten bij een yogaklas een stap te ver voor je zijn; er zijn talloze infographics op bijvoorbeeld Pinterest of mooie apps te downloaden.

Positieve invloed op lichaam en geest
Yoga beperkt de fysieke effecten van stress. De schadelijke cortisol hormonen aangemaakt door het lichaam als gevolg van stress, dalen bij de beoefening van yoga. Ook draagt het bij aan een lagere bloeddruk en hartslag. En een betere spijsvertering en hogere immuniteit.  Yoga verzacht de symptomen van angst, depressie, slapeloosheid en vermoeidheid.  Studies hebben aangetoond dat yoga chronische pijn kan verlichten. Een uitkomst bij chronische patiënten of veel voorkomende nek- en rugklachten.  Naast deze vergaande voordelen, word je gewoon ook leniger van yoga. En kom je beter in je vel te zitten.  Zoek je de wat krachtiger vorm van yoga op, dan zal het ondersteunen bij het verliezen van overtollige kilo’s. Maar, ook via de minder intensieve vormen treedt vaak gewichtsverlies op. Dit komt doordat het groeiende zelfvertrouwen en de bewustere levenswijze tot gezondere voedingskeuzes leidt.

Hier en nu
Door yoga groeit het bewustzijn. Dus ja, inderdaad; je aanwezigheid in het hier en nu. Dat is leuk, maar vooral belangrijk omdat je wat uit de gedachtestroom raakt die is gericht op verleden of toekomst. Die gedachten die vaak de aanjagers van onvrede of stress zijn. Het brengt kalmte en rust.  Hè lekker! Een groter bewustzijn leidt daarbij tot betere concentratie, coördinatie, reactiesnelheid en geheugen. Check!

Waarom yoga? Nou daarom dus!

Tip
Yoga Studio van Gaiam is een geweldige app die je thuis door alle gradaties van yoga heen begeleidt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s