MindfulTekenen

De kracht van de creatieve ontwikkeling in een nieuwe tijd

MindfulTekenen is een moderne, dynamische vorm van tekenen. En een eenvoudig toepasbare techniek voor de persoonlijke ontwikkeling. Het is een versterkende combinatie van mindfulness technieken en de kracht van de creatieve ontwikkeling via tekenen. Waarbij het accent op het proces, de bewustwording ligt, niet op de tekening.

Minimal art en conceptuele kunst
MindfulTekenen is een nieuwe ontwikkeling passend bij onze tijd. Als we terugkijken, dan zien we in de loop van de geschiedenis diverse trends als het om kunst en ontwikkeling gaat. ‘In de jaren zestig en zeventig had de kunst zich geleidelijk gezuiverd van ‘oneigenlijke elementen’ via de vraag: wat kan worden weg gelaten om nog steeds het beoogde principe te verbeelden? De minimal art beperkte zich tot een systematisch onderzoek naar de middelen van het schilder- en tekenproces. Met de komst van de conceptuele kunst verdween het maakproces nog verder naar de achtergrond. Kunstenaars rekten de grenzen van de beeldende kunst op door gebruik te maken van taal, fotografie, film en video. Zelfs het materiële eindproduct, het kunstwerk zelf, bleek van ondergeschikt belang. Het idee was voldoende. Hiermee had het modernisme zijn hoogtepunt bereikt.’ vertelt Mieke Rijnders (hoofddocent kunstgeschiedenis Open Universiteit) in het Museumtijdschrift.

MindfulTekenen
Als we dit deel van de kunstgeschiedenis beschouwen, kunnen we stellen dat bij MindfulTekenen het creatieproces teruggebracht wordt naar de elementen van minimal art en conceptuele kunst. Bij MindfulTekenen worden de voordelen ingezet voor de persoonlijke ontwikkeling; een krachtiger en creatievere versie van jezelf. Niet de tekening, maar het tekenproces zelf is het doel. Door toepassing van mindfulness oefeningen werk je via het tekenen aan de aanwezigheid in het heden, en leren je los te komen van negatieve gedachten die het gevoel van welzijn belemmeren.

Nieuwe tijdsgeest
Kijken we verder naar de ontwikkelingen van de tijd, dan springt de uitspraak (2012) van Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum, in het oog: ‘Het moderne tijdperk is ten einde. Het hedendaagse begint. We bevinden ons midden in een ingrijpende paradigmaverschuiving; een nieuwe wereldorde ontstaat.’ We zien hier parallellen met de tijd van de modernisten. En we weten welke veranderingen de toen heersende tijdgeest in beweging heeft gezet; compleet nieuwe perspectieven dienden zich aan en nieuwe kunststromingen kwamen tot ontwikkeling. Interessant dus te lezen hoe Esche een nieuw tijdsgewricht beschrijft. In zijn visie zal kunst bijdragen aan de realisatie van die nieuwe wereldorde. Hij vindt dat het museum kunst moet exposeren, die de impulsen biedt om de politieke en sociale verandering verder in beweging te zet.

Veerkracht
Soepel veranderen vereist veerkracht. Creativiteit stimuleert de veerkracht, en niet alleen op sociaal en politiek niveau. Ook op individueel vlak creëer je met een beter creatief vermogen, een grotere kans mee te veren met veranderingen. Veerkracht stimuleert je persoonlijke ontwikkeling en je capaciteit te participeren in de veranderende wereld om je heen.
Met die grotere flexibiliteit ontstaat een breder palet aan keuze mogelijkheden. Waardoor je meer kansen hebt obstakels te overwinnen. Kortom, het ontwikkelen van creativiteit draagt bij aan een groter gevoel van welzijn en meer blijdschap in ons leven.

MindfulTekenen is een gave manier om via de creatieve persoonlijke ontwikkeling, meer blijdschap in je leven te brengen en beter aan te sluiten bij de ontwikkelingen van de nieuwe tijd.

Bronnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s