Mindful ondernemen

Wetenschappelijk onderzoek bewijst: mindfulness helpt stress te verlagen. Genoeg reden voor mindfulness in jouw onderneming!

Stress vermindering
Dat werkstress funest is voor succes en werkplezier, daarmee vertellen we niets nieuws uiteraard. Om over het negatief effect op de gezondheid en het gevoel van welzijn maar te zwijgen. Wat kunnen we daar aan doen dan? Dat is een interessante vraag waar we in dit blog verder op ingaan. Recent werd er universitair onderzoek gedaan naar het effect van mindfulness op stress. Wat blijkt? Volledig opheffen van werk gerelateerde stress is onmogelijk. Maar uit dit onderzoek bleek dat medewerkers al na 8 dagen een daling van 40% in hun stressniveau beleefden. Die energiebesparing kan zoveel beter worden ingezet voor de onderneming, toch?

Meer welzijn
Helaas zijn er veel mensen die kampen met depressie of somberheid. Kenmerkend hierbij is de overheersing van negatieve gedachten. Overigens hoef je daar geen depressie voor te hebben. Waarschijnlijk herkennen velen zich bij tijden in de nadelen van herhalende negatieve gedachten, herinneringen of zorgen over de toekomst. Het welbekende piekeren. Mindfulness helpt meer afstand te nemen van deze gedachten, waarmee ze in een ander perspectief belanden. Het verandert de emotionele reactie op deze zorgen. De andere zienswijze verhoogt het gevoel van welzijn. Ook wordt de stress verlaagd die de oude benadering met zich meebrengt. Positief dus!

Betere gezondheid
Waarom heeft mindfulness nou eigenlijk zo’n positief effect op onze gezondheid en stressverlaging? Ander onderzoek bewijst dat mindfulness het negatief effect van stress weet te dempen. Eigenlijk als een natuurlijke pijnstiller, alleen dan zonder de verdoving. Het zorgt juist voor een betere opmerkzaamheid en een snellere acceptatie van de betreffende gebeurtenis. Dit verlaagt op de langere termijn de kans op hart- en vaatproblemen.

Mindfulness in jouw onderneming
Onderzoekers vertellen dat mindfulness leidt tot meer reflectie, rust en overzicht. Een betere balans tussen werk en privé, en beter luistergedrag. Genoeg redenen om, net als grote organisaties zoals KLM, Belastingdienst en LinkedIn, ook jouw ondernemerschap uit te breiden met mindfulness.

Tips
Hier wat tips voor mindfulness tijdens werktijd:
• Maak een pauzewandeling, een prima manier om even tot rust te komen en de werkzaamheden weer vanuit een fris perspectief te bekijken. Kun je daarbij wat groen opzoeken in de omgeving; des te beter!
• Concentreer op je ademhaling. In de mindfulness is je ademhaling je anker. Het kalmeert je brein, en verscherp je concentratie bij de volgende werkzaamheden. De oefening ‘drie minuten ademruimte’ is hiervan een mooi voorbeeld.
• Taak voor taak, volle aandacht voor dat wat je doet. Zo oefen je steeds meer aanwezig te zijn in het huidige moment. Merk op wanneer je afdwaalt, ook in gesprekken of vergaderingen. Je aandacht terugbrengen naar waar je mee bezig bent, maakt dat je jezelf hier steeds beter in traint. Daarmee wordt het steeds eenvoudiger en verhoog je de voordelen van een groter bewustzijn.
• Word je bewust van al de oordelen die in jouw gedachten gedurende de dag de revue passeren. Stoppen met oordelende gedachten, dat lukt ons niet. Maar we kunnen deze wel leren opmerken (zonder ze te veroordelen!). Ook deze techniek biedt meer ruimte en rust, maakt meer los van stress verwekkende emoties.

Bronnen
-Wexner Medical
-NCBI