Meditatie moeilijk? Integendeel!

Vind je het ook zo lastig, je gedachten even te stillen? Die vermoeiende maalstroom vertragen en te ontspannen?

Of behoor jij tot die groep mensen die in een kleermaker zit neerdaalt om vervolgens het denken te staken. Zij die zich overgeven aan een gedachteloze staat van zijn om daarna zonder slapende benen op te springen om met een nieuwe lading energie de dag te vervolgen?

Als jij net als ik die laatste groep benijdenswaardig, en met een licht gevoel van machteloosheid gadeslaat. En als jij net als ik dan wel eens stiekem mismoedig denkt dat die staat van zijn in jouw leven officieel onbereikbaar is: goed nieuws!

Ook met al onze onrust en hectische bestaan, kunnen we de bevrijding van meditatie of mindfulness ervaren. We kunnen zelfs wel stellen; juist door onze onrust. Lees maar, Joseph Goldstein neemt ons in zijn boek Vipassana bij de hand.

Inzichtmeditatie als pad tot bevrijding
Tijdens de meditatie is het cruciaal onszelf te benaderen met een ‘milde zachte geest’, zo wordt ons verteld. Wat houdt dat nu precies in?

Wanneer we strijd of spanning ervaren tijdens de meditatie of de mindfulness beoefening, kan het zijn dat we iets anders niet herkennen of toelaten. Misschien staan we niet open voor een andere gewaarwording in het lichaam, een ongemakkelijk gevoel of een emotie die daar aan ten grondslag ligt. Misschien streven we er te hard naar onze verwachtingen te realiseren. Verwachtingen die niet overeenkomen met onze realiteit.

Met mildheid en zachtheid betekent openstellen voor wat er nu is. Wat het ook is, voel het maar; het is goed. Dit ook daadwerkelijk tegen onszelf zeggen heeft een verzachtende werking in de geest. Daarmee stabiliseren de dingen op een natuurlijke wijze. Niet aanvaarden van dat wat is, onrust, ongemak, leidt daarentegen tot strijd.

Stap 1 is ons bewust worden van dat wat het meest dominant is. Dat zien en ons er dan voor openstellen. De tweede stap is waarnemen hoe we ons hiertoe verhouden, hoe reageren we op deze waarneming? Willen we het gevoel vasthouden, of juist wegduwen.

Vrijheid door acceptatie
Beide reacties staan lijnrecht tegenover ‘aanvaarding’. Laten we proberen dat wat zich voordoet niet te veranderen. Laten we ruimte maken voor dat wat er is en het proberen te aanvaarden. Via die acceptatie belanden we in een ontspanning die voorkomt dat we verstrikt raken in onze achtbaan van gedachten.

Juist via die acceptatie wordt het weer eenvoudiger de bewustwording van wat er nu aanwezig is verder te vergroten; er ontstaat een versterkende spiraal. En dit is precies wat er vaak gesuggereerd wordt met ‘loslaten’.

Het doel van meditatie en mindfulness oefeningen is niet het vermijden van onprettige gevoelens, of het ervaren van aangename gevoelens.
Het gaat om de wezenlijke les van het ervaren van vrijheid door de beoefening van opmerkzaamheid.

Opmerkzaam zijn
Hoe gaan we om met de aanwezige gevoelens? Door gedachten, emoties of lichamelijke sensaties opmerkzaam te benaderen, door ze eenvoudig te benoemen of te registreren, komen we even vrij van het dominante verlangen naar prettige gevoelens en bevrijden we ons van de weerstand tegen de onprettige gedachten, gevoelens of lichamelijke ongemakken.

De meditatiereis is er dus niet voor bedoeld om ons altijd goed te voelen. We stellen ons open voor het hele scala aan fysieke en mentale ervaringen, alles wat we tegen komen. Soms zal de meditatie ons geluk versterken, soms ons lijden vergroten. Het vraagt moed en volharding al deze kanten van onszelf te onderkennen. Door ons open te stellen met een oprechte evenwichtige aanvaarding voor alle aspecten van ons leven, kunnen we ons bevrijden van het dwangmatige verlangen naar optimaal geluk en de teleurstelling wanneer we dat niet het grootste deel van ons leven ervaren.

Net als ik ook graag wat extra ruimte in je leven, net even die échte ontspanning naast al het sociale vertier? Kleine stapjes; groot verschil!

Vele wegen leiden naar Rome. De app #Headspace van #AndyPuddicombe helpt ons op weg.