Mindfulness, wat is dat eigenlijk?

Meer evenwicht in de plaats van nutteloos gepieker: rust!
‘Mindfulness’ een gevleugelde term tegenwoordig, het heeft in feite niets te maken met spiritualiteit. Het is niet meer, maar zeker niet minder dan
Zonder oordeel aandacht hebben voor je huidige ervaring.

Dus als je dacht dat het iets zweverigs was, niets is minder waar; het is eerder een nuchtere kijk op het alledaagse leven.
Imiddels bewijst meer dan dertig jaar onderzoek dat we er minder dwangmatig, gestrest of angstig van worden. En dus… Gelukkiger!

Deze voordelen gelden zowel mentaal, als fysiek. Niet zo gek natuurlijk, want we kennen inmiddels allemaal de onlosmakelijke verbinding tussen die twee bondgenoten.
Ook logisch; als je een hogere mate van welzijn ervaart, dan neem je dat niet alleen mee naar huis. Maar het reist met je mee naar sport, werk, je relaties, je liefde, het verhoogt je creativiteit en je gezondheid. Mindfulness beïnvloed dus je hele leven op een positieve manier.

Hoe kan aandachtstraining zo’n grote invloed hebben?
Het is dé manier om de eindeloze gedachtestroom te doorbreken. Het maakt ons los van de identificatie die we soms ontlenen aan bepaalde gedachten. Daardoor raken we minder uit balans door wat we zien als hoogte- en dieptepunten in ons leven. Meer evenwicht in de plaats van nutteloos gepieker: rust!

Vanuit die rust krijgt creativiteit de ruimte. Creatief zijn is niet per definitie een kunstzinnig verantwoord schilderij of keramisch werk opleveren. Het gaat eerder over die staat van zijn zoals het gedachteloos spelen wat je uit je jeugd kent. Een soort overgave aan vrij zijn; ontspanning.

En zo zien we een versterkende wisselwerking: creativiteit vanuit ontspanning en rust vanuit creatief zijn.

Via mindfulness verliezen negatieve en veroordelende gedachten zo spelenderwijs terrein, en bewegen we steeds meer in de richting van een ontspannen leven met meer welzijn.